Vuori joka rakasti lintua
Höyhenenkevyt tarina vuorenkokoisesta kaipuusta



Lapsille, koko perheelle ja erityisryhmille suunnattu varjoteatteriesitys on valmistui keväällä 22. Sen jälkeen se on kiertänyt ahkerasti Suomea. Esitys valittiin Aura of puppet goes Archipelago-kiertueohjelmaan, mikä mahdollistaa tilaajalle esityksen tilaamisen puoleen hintaan (tiedustelut auraofpuppets.com). Marraskuussa Vuoren tarina liikutti katsojia Tip-festivaaleilla, ja sai kutsun Koreaan syksyllä 2023! Pyydä myyntiesite tai soita jos harkitset esityksen tilaamista, kerron mielelläni lisää!
Vuori joka rakasti lintua on lapsille ja erityisryhmille suunnattu musiikkipitoinen varjoteatteriesitys, jonka yhteyteen voi tilata osallistujien tarpeisiin kohdennettuja työpajoja.
Alice MacLearyn lastenkirja on käännetty kymmenille eri kielille, ja se on yksi maailman rakastetuimpia tarinoita yksinäisyydestä, rakastamisesta ja luopumisesta. Se on universaali ja filosofisen teos, joka visuaalisen tulkinnan kautta herättää myötätuntoa ja johdattaa katsojan pohtimaan rakkauden olemusta. Voiko rakkautta opetella, voiko sitä omistaa, mikä rakkauden merkitys ylipäätään meille on. Myötätunto on yksi maailman tärkeimmistä asioista, ja silti ehkä vaikein asia mitä voi opettaa. Tässä tarinassa lapsi voi heijastaa tunteensa yksinäiseen, karuun vuoreen, jonka kivisen sydämen ohikiitävä lintu saa sykähtämään. Vuoren ja linnun ja toisiaan kohtaan tuntema uteliaisuus ja ystävyys synnyttää muutosprosessin joka kantaa hedelmää vielä senkin jälkeen, kun lintu ei enää palaa. Arkkityyppisten satujen voima on symboliikassa jotka avautuvat hitaasti kokemus-oivallusprosessin kautta. Ei-inhimilliseen olentoon on usein helpompi samastua, koska se on vapaa ihmiselle kuuluvista leimallisista ominaisuuksista. Vuoren hahmoon voi samastua kaikki iästä, sukupuolesta ja kulttuurisista lähtökohdista riippumatta. Esitys sopii erityisen hyvin koko perheen yhteiseksi taidekokemukseksi: tasoja ja tarttumapintaa löytyy kaikenikäisille.
Teoksessa hyödynnetään mielikuvituksellisesti varjoteatteritekniikan moderneja mahdollisuuksia.
Esteettisesti kunnianhimoinen esitys tarjoaa sisältönsä lisäksi nautittavaa silmänruokaa sekä korviahivelevän musiikkihetken. Alun minimalistinen, hillitty visuaalisuus kehittyy ja kasvaa tarinan edetessä ja yksityiskohdat laajenevat yltäkylläiseksi audiovisuaaliseksi kylvyksi. Livemusiikista vastaa monipuolinen muusikko Aino Lehtovaara
Esityksen kesto 35.min.
Työryhmä: Iida Vanttaja: sovitus, visualisointi, näyttelijäntyö. Aino Lehtovaara, musiikki, sävellýstyö. Jari Uusitalo : erikoistekniikat, varjolamput. Kuvat: Arttu Lehtovaara ja Jussi Virkkumaa

Nukketeatteri Luuviulu: Mies joka halusi nähdä koko maailman
Nyt on aika toteuttaa unelma ja nähdä koko maailma! tuumii pieni mies, ja polkaisee vinhasti vauhtia keinutuoliinsa. Mutta mitä matkalla tarvitaan ja kuinka suuri maailma onkaan…
Visuaalinen seikkailusatu Mies joka halusi nähdä koko maailman kertoo unelmista, ja miten ne voivat toteutua yllättävällä tavalla. Se on tarina pienestä ihmisestä suuressa maailmassa ja siitä kuinka mielikuvitus ja jakaminen tekevät onnelliseksi.
Kiertävä esityksemme sopii parhaiten 5-8 vuotiaille, ja kaikille niille jotka uskaltavat lähteä mukaan unohtumattomalle keinutuolimatkalle. Esitys soveltuu hyvin myös lasten ja vanhusten yhteiseksi teatterikokemukseksi, ja toimii vähäiselläkin suomenkielen ymmärtämisellä.
Alkuperäinen teos: Kaarina Helakisa.
Sovitus, käsikirjoitus, nuket, äänisuunnittelu,: Iida Vanttaja.
Visuaalinen ilme, näyttämöllä: Mila Nirhamo ja Iida Vanttaja.
Käsiohjelma + valokuvat: Sanni Vanttaja